– Organiske mineraler styrker laksens immunsystem og bidrar blant annet til bedre vekst under stress, bedre sårheling og tykkere skinnlag, forteller Øystein Larsen i Alltech Norway.

Fôrtilsetninger fra Alltech bedrer fiskehelse og næringsopptak. Fisken blir robust mot lakselus, presterer bedre og lønnsomheten styrkes. Kjernen er Aquate med organiske mineraler som tas lettere opp i fisken og samtidig reduserer utslipp til miljøet.

De unike ernæringsløsningene kan brukes i alt fôr for havbruk og styrker tarmstruktur, skinn- og gjellehelse. Fisken blir mer robust og har en betydelig bedre vekst under stress. Tilsetningene er spesielt viktige nå̊ som det marine innholdet i fôret reduseres og fisken spiser mer vegetabilsk.

Sleip fisk

 – Fisken blir sleip og god. Du kan se og kjenne forskjell, sier Øystein Larsen, Aqua Division Manager i Alltech Norway. – Slim som renner av fisken vil få mannen i gata til å rynke på nesa. I oppdrettsnæringen skaper slim derimot jubel. Et styrket slimlag er beviset for en robust fisk. Slimet er fiskens beskyttelse mot lus og patogener.

Gjennom nært 40 år er amerikanske Alltech blitt blant verdens største innenfor dyrehelse. Til Norge kom selskapet for 14 år siden med ernæringsløsninger til både landbruk og havbruk.

– Oppdrettere blir presentert for et stadig mer komplekst fôrutvalg. Vi anbefaler heller god kvalitet over tid. Tilsetningene våre forenkler hverdagen for oppdretterne fordi behovet for spesialfôr går ned.

« Etter at vi begynte å bruke Alltechs produkter kan vi konstatere en betydelig styrking av fiskens slimlag, helse og prestasjon. Dette er viktig for vår produksjon og lønnsomhet» – Alice Øksheim– Edelfarm, Salten Aqua.

Forskning

Ved etableringen i Norge gjennomførte Alltech prøveprosjekter med oppdrettere og forskningsinstitusjoner for å dokumentere effekten av Aquate. Resultatene var overbevisende og bekreftet erfaringene med produktet fra landbruk verden over.

I dag blir så godt som alt fôr tilsatt uorganiske mineraler inkludert kopper, sink, jern, mangan og selen.

– Alltech har utviklet en unik chelateringsprosess av mineraler. Mineralene pakkes sammen med aminosyrer og peptider til et organisk molekyl, forklarer Larsen.

 – Slike organiske mineraler tas bedre opp av fisken i motsetning til uorganiske mineraler som i tillegg reagerer negativt med andre stoffer i fordøyelsessystemet. Vi har levert etter samme prinsipper til landbruket i mange år og tror denne type organiske mineraler om noen år vil bli dominerende i havbruk.

I et prosjekt over fire uker for settefisk kunne selskapet vise til 18 prosent tykkere hudlag sammenlignet med fisk på uorganiske mineraler.

Fakta om Aquate

Aquate er et gjærbasert tilsetningsstoff ekstrahert på̊ en unik måte fra en utvalgt gren av gjærsoppen Saccharomyces cerevisiae. Dokumenterte resultater er:

  • Styrket skinnhelse- og slimdannelse
  • Forbedret mage/tarmhelse
  • Bedre gjellehelse