Avfall blir gjort om fra problem til verdifull ressurs og en pluss i miljøregnskapet når oppdrettsnæringen leverer til Containerservice Ottersøy.

Neste gang du ser merdene og tauverket fra oppdrettsanlegget ditt kan være som serveringsbrett på hamburgersrestaurant eller under baken på en skoleunge.

Fortsatt blir tauverk, merder og annet plastavfall fra oppdrettsnæringen gravd ned på deponier. Slik går en verdifull ressurs tapt for alltid og kan i verste fall bli mikroplast-belastning av naturen.

Som om ikke det er nok, betaler næringen for å bli kvitt det de opplever som avfall. Det skjer enda Containerservice Ottersøy AS kostnadsfritt kan hente rengjort og oppkappet plast. Selskapet kan også ta jobben med rengjøring og henting i sjø.

– Vi reiser rundt til fjæra, tar opp utstyret og kapper opp med spesialutviklet, hydraulisk utstyr. Her blir ikke motorsager eller lignende brukt som forurensende plastspon, sier daglig leder Tom Richard Hamland i Matmortua AS, morselskap til Containerservice Ottersøy og Norwegian Plastic Recycling (NOPREC) AS.

Ett kilo plast er to kilo olje spart

NOPREC har fra 2017 gjort råmaterialet om til sluttproduktet granulert plast som går rett inn i produksjonslinjer. Eksempler på sluttprodukter er serveringsbrett hos hurtigmatkjeder og skolestoler produsert på Helgeland.

– Oppdretterne kan være trygge på at materialet blir gjenvunnet under full kontroll. For hver kilo plast sparer miljøet to kilo olje. Slikt gjør seg godt i miljøregnskapet for en ansvarsbevisst næring, sier Hamland.