Ettårig dykkerfagutdanning i Bergen også med kurs for ingeniører

Ettårig dykkerfagutdanning i Bergen også med kurs for ingeniører

Artikkelindeks

Yrkesdykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) i Bergen er landets eneste godkjente fagskoleutdanning for yrkesdykkere. Bachelor-ingeniørstudenter kan få Kompetansebevis A gjennom dykking valgfag. På beddingen er etterutdanning av ingeniører.

Ettårig fagskoleutdanning for yrkesdykkere gir 60 studiepoeng, og er hovedaktiviteten ved HVL Dykkerutdanninga. Undervisningen skjer i klasserom og ved praktisk dykking, først i basseng og sendere fra landbaserte dykkerposter og fartøy.

– En yrkesdykker er aktiv, nøyaktig og har gode samarbeidsevner. Yrket passer for folk som forstår betydningen av sikkerhet. Her trener vi på prosedyrer inntil de sitter i ryggraden. Det er viktig dersom noe brått inntreffer på jobb, sier avdelingsleder Finn Hansen ved Dykkerutdanninga.

Sikkerhet står helt sentralt i alle deler av utdanninga. Hansen understreker betydningen av at høgskolen har studentene hos seg i et fullt skoleår. Da kan de jobbe seg godt inn i sikkerhetstenking og samtidig få solid, praktisk erfaring i undervannsarbeid.

Emnene ved utdanningen inkluderer inspeksjonsdykking, anleggsdykking, rørlegging, dykking på havarerte fartøy og havbruk.

– Fagutdannede yrkesdykkere fra oss har grunnlag for å gå direkte i jobb og gjennomføre arbeidsoppgaver under vann på en sikker og trygg måte, sier Hansen.

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller en lang liste av ulike fagutdanninger. For å bli tatt opp kreves også godkjent Cooper-test, svømmetest 25 meter under vann o.a.