Avlusningssystemet til Flatsetsund Engineering bruker sjøvannet fisken står i og et trykk lavere enn det du vasker hendene i til å fjerne oppimot 95 prosent av voksen lus og 70-75 prosent av fastsittende i tidlig stadium.

Konstruksjons- og produksjonsbedriften har lang praktisk erfaring med transport av fisk ved hjelp av ejektorpumpe siden starten av 90-tallet. Bedriften vet derfor godt hvordan denne kombinasjonen av «porselen og muskelbunt» best kan behandles.

– Vi bruker et hevertprinsipp. Én og én fisk blir med i vannet den står i og leveres gjennom hele prosessen i det samme vannet, uten trykk- eller temperatur-forandring som skaper stress, forklarer daglig leder Kristian Lillerud.
«Spyling er et fy-ord for oss», forklarer Lillerud. Han referer til et vanntrykk på mellom 0,2 og 0,8 bar «lavere enn i springen» og flere  operasjoner som i sum gir rund-behandling av fisken. Også ejektoren tar noe lus.
Alt behandlingsvann blir filtrert om bord i avlusingsfartøyet, slik at det ikke er noen risiko for at lusa skal feste seg på fisken igjen. Serviceselskaper, brønnbåter og oppdrettere står på kundelisten.