Overhalla Betongbygg AS har levert smoltanlegg siden 1997. Selskapet leverer kar-løsninger med åttekantet utforming. Nå skal selskapet bygge et 13000 kvadratmeters anlegg på bare åtte måneder.
– Vi produserer og monterer betongelementer til alle typer bygg, sier adm. dir. Arnt Ove Amdal i Overhalla Betongbygg.
Smoltanlegg i snart 20 år
Blant satsingene er smoltanlegg. Dem er det blitt mange av siden det første ble levert for nærmere 20 år siden.
– Det nye nå, er at karene og bygningene bygges i én og samme konstruksjon. Vi bygger faktisk karene inne i bygget og som en del av bygget. Bakgrunnen er utviklingen hvor fisken skal være lengre på land i smoltanleggene før de settes ut i merdene i havet, sier Amdal.
– Dette er for å gjøre fisken mer robust mot sykdom og lus, og samtidig unngå rømming.
Stadig større anlegg
Overhalla Betongbygg bygger nå anlegg for Helberg Smolt og for Salmar i Senja. Ved sistnevnte anlegg er intensjonen at smolten skal veie 400 gram når den settes ut.
– Vi bygger åttekantede kar. Da får karene felles vegger. Kort og godt får man brukt begge sider av karveggen til smolt. Sammenlignet med runde kar, sparer vi cirka 17 prosent areal. I produksjonen av karene sparer vi på materialbruk og dermed kostnader, forteller han.
Åttekantede kar har bedre hydrauliske strømninger enn runde kar.
Bygg på ca. åtte måneder
Anlegget i Senja får 16 kar. Kapasiteten er 15 millioner smolt i året. Bygningen blir på ikke mindre enn 13000 kvadratmeter.
– Byggingen starter i august og skal være ferdig i april 2016, men her ved vår betongelementfabrikk pågår produksjonen for fullt. Bruk av elementer har også mange andre fordeler sammenlignet med plasstøping. Blant annet blir overflatekvaliteten bedre.
Særstilling på overflater
På overflate står Overhalla Betongbygg i en særstilling. Som en av et fåtall elementprodusenter i Norge har selskapet investert i en slipemaskin som gir de flotteste fasader. Ved Kulturkvartalet i Bodø og Nordlandssykehuset er det brukt slipte elementer fra Overhalla Betongbygg.
Utvikling i takt med markedets behov har i det hele tatt vært bærende for selskapet fra starten i 1990. Da landet omsetningen på én million kroner, mens den nå ligger rundt 300 millioner kroner per år. I forhold til oppdrett samarbeider selskapet nært med næringen selv og Sintef om utviklingen.
Gunstig beliggenhet
Med god tilgang til kai i Namsos et par mil unna Overhalla, er virksomheten godt posisjonert på fraktsiden i og med at alle smoltanleggene ligger sjønært.
– Vi er løsningsorienterte. Det skal være en positiv opplevelse å møte oss og vi strekker oss langt for å imøtekomme kundenes behov, slår Amdal fast.
Samarbeid
Overhalla betongbygg jobber i nært samarbeid med kundens arkitekter og ingeniører, bidrar til fremdriftsplanlegging og påta seg gjerne de riktig store prosjektene.