– Organiske mineraler styrker laksens immunsystem og bidrar blant annet til bedre vekst under stress, bedre sårheling og tykkere skinnlag, forteller Øystein Larsen i Alltech Norway.

Alltech leverer fôrtilsetninger som bedrer fiskehelsen og næringsopptak, spesielt dersom fisken er stresset. Løsningene gir en fisk som presterer bedre og mer lønnsom produksjon. Et unikt produkt basert på en spesiell gjærtype og organisk baserte mineraler er løsningen.

Det nær 40 år gamle amerikanske selskapet er privat og blant verdens største innenfor dyrehelse. Til Norge kom Alltech for 13 år siden og leverer ernæringsløsninger til både landbruk og havbruk.
– Kort fortalt bringer vi unike naturlige ernæringsløsninger som kan brukes i alle fôr til havbruksnæringen, forteller Øystein Larsen som er Aqua Division Manager i Alltech Norway.
Med slike fôrtilsetninger vil Alltech forenkle hverdagen for oppdrettere som blir presentert for et stadig mer omfattende og komplekst fôrutvalg. Larsen anbefaler et kostholdsprinsipp han også anbefaler for barn og voksne: God kvalitet over tid.

Forenkler fôringen

– Aquate-tilsetningene våre reduserer behovet for å variere med ulike spesialfôr. Tilsetningene styrker tarmstruktur, skinn- og gjellehelse. Nå som det marine innholdet i fôret reduseres og fisken spiser mer vegetabilsk, er slike tilsetninger spesielt viktige, forklarer han.
Styrket fiskehelse bedrer blant annet motstandsdyktigheten mot lakselus.
Da Alltech kom til Norge, gjennomførte selskapet innledningsvis flere prosjekter sammen med oppdrettere og forskningsinstitusjoner for å dokumentere effekten av Aquate. Resultatene var overbevisende og bekreftet det vi allerede hadde sett i landbruk over hele verden.

Organiske mineraler

Med Aquate Organic tar Alltech organiske mineraler til havbruket. I dag blir så godt som alt fôr tilsatt uorganiske mineraler. Vi snakker her om blant annet om kopper, sink, jern, mangan og selen som inngår i vanlige, uorganiske mineraltilsetninger.

«Etter at vi begynte å bruke Alltechs produkter kan vi konstatere en betydelig styrking av fiskens slimlag, helse og prestasjon. Dette er viktig for vår produksjon og lønnsomhet» – Alice Øksheim – Edelfarm, Salten Aqua

– Alltech har utviklet en unik chelateringsprosess av mineraler. Denne innebærer at vi pakker mineralene sammen med aminosyrer og peptider til et organisk molekyl, forklarer Larsen.
– Slike organiske mineraler tas bedre opp av fisken i motsetning til uorganiske mineraler som i tillegg reagerer negativt med andre stoffer i fordøyelsessystemet. Vi har levert etter samme prinsipper til landbruket i mange år og tror denne type organiske mineraler vil være dominerende i havbruk om noen år.
I et prosjekt for settefisk som gikk over fire uker, kunne selskapet vise 18 prosent tykkere hudlag ved bruk av organiske mineraler sammenlignet med fisk som fikk uorganiske mineraler.

Sleip fisk

Han forteller at du kan se visuell forskjell på fisk som er fôret med Alltechs produkter.
– Du kan dessuten kjenne hvor sleip og god fisken blir, sier han.