Har du hørt historien om kjøpmannen som disket opp med en 12 retters middag på den lille nærbutikken? Løkta Kolonial i Nordland er ikke helt som andre dagligvarebutikker i distrikts-Norge.

Når kjøpmannen er utdannet kokk og elsker å lage mat, kan det skje mye spennende på butikken.
Halvard Mikalsen på Løkta Kolonial ser muligheter der andre ser problemer. Han er kjent for god service og mange tilleggstjenester utover salg av dagligvarer.
I vinter inviterte han faste kunder og tilreisende til 12 retters middag i restaurant St.Halvard – på nærbutikken. 28 gjester spiste seg gjennom tre forretter, seks hovedretter og tre desserter.
– I mange år har jeg gått med en drøm om å lage til et skikkelig stort gjestebud. Timebetalingen ble under tariff. Men gjennomføringen gikk som en lek, smiler Halvard Mikalsen.

Støtte fra Merkur

Øya Løkta på Helgelands-kysten hadde vært uten butikk et halvt år da Halvard Mikalsen tok over driften i 2004. Siden den gang har nærbutikken vært i konstant utvikling, og omsetningen er doblet.
Halvard Mikalsen har deltatt aktivt i Merkurs kompetanseprogram for utvikling av distriktsbutikker.
Butikken har et godt utvalg av dagligvarer, i tillegg til tippetjenester, apotekvarer og trelast. Kundene kan bestille og få varene levert hjem. Butikken har også fått på plass et mobilt drivstoffanlegg.
– Uten investeringsstøtte fra Merkur ville det ikke ha vært mulig å satse på drivstoff. Det er ikke mye penger å tjene på salg av bensin. Men for meg har det vært viktig å gi bygda et godt service-tilbud, sier Halvard Mikalsen.

Bygdas møteplass

Nærbutikken på Løkta har blitt en stadig viktigere møteplass for både øyboerne og hyttegjester. Etter at det ble innredet kafélokale med godkjent kjøkken vegg i vegg med butikken, har den driftige kjøpmannen kunnet tilby både kaffe og middagsservering. Det blir også arrangert pub-kvelder.
I 2014 ble Løkta Kolonial kåret til årets nærbutikk i Nordland. Under prisutdelingen ble det lagt vekt på at kjøpmannen involverer seg i lokalsamfunnet og støtter opp om gode tiltak.

Lokalt servicesenter

Butikken på Løkta er et eksempel på godt samspill mellom bygda og butikken. 580 nærbutikker over hele Norge får i dag opplæring og rådgivning gjennom Merkur-programmet. Butikkene er tilknyttet forskjellige kjeder, men alle er eneste dagligvarebutikk i sitt lokalsamfunn.
– Nærbutikken er avgjørende for at folk skal bo og trives på bygda. Uten tilgang på en dagligvarebutikk med god kvalitet, er det vanskelig å få ny bosetting i distrikts-Norge. Butikken er like viktig som skole og barnehage, sier Helge Schei, daglig leder i Merkur.
Distriktsbutikkene gjennomgår nå en utvikling der de blir bygdenes servicesenter, med post, tipping, lokalmat, turistinfo og kommunale tjenester. Slike tilleggstjenester gir butikken flere ben på stå på. Samtidig får både tilreisende og folk i bygda et bedre tilbud.