Etter nærmere 30 år som leverandør til forskningsinstitusjoner og ikke minst energi- og petroleumsindustrien, er serviceselskaper innenfor oppdrett blitt vekstmarkedet for ROV (Remote Operated Vehicles) fra Argus Remote Systems.

Etter godt salg av Argus Mini som ble lansert sommeren 2016, kommer Argus Remote Systems nå med en forbedret versjon av klassikeren Argus Rover. Den er hakket større enn Argus Mini med vekt på ca. 250 kg og 10-12 kW tilgjengelig energi under havoverflaten.
Dette er en ROV for lettere arbeid og inspeksjon av dype forankringer.

Teknologi- og kunnskapsbedrift

Selskapet har med sine 14 ansatte på Laksevåg utenfor Bergen sin egen utviklingsavdeling, og jobber kontinuerlig med å forbedre produktene. All produksjon utføres på huset, fra tegning av elektroniske kretskort til montering av det ferdige produktet.
– For kunden betyr dette kort leveringstid på kritiske komponenter. Teknologien vår er robust og vi får mye positiv respons på at vi er norsk og er sterk på service og oppfølging, sier daglig leder Frode Korneliussen.
ROV-ene kommer i tre klasser som på bransjespråket engelsk klassifiseres som observation, light work class og work class.
Utstyrt med kamera og sensorer, brukes de minste til  observasjon. Work class ROV-ene kan utstyres med 2-7 funksjonsmanipulatorer som gir fleksibilitet nesten som en arm. På  manipulatorene kan det monteres ulike typer verktøy, noe som gjør ROV-er til et uvurderlig hjelpemiddel for alle typer operasjoner.
Argus RS tilbyr også skreddersydde system, dette for å dekke  spesialbehov som for eksempel borre forankringsbolter, spyling, prøvetaking og kutting/kapping.
– Alle våre modeller blir levert med jordfeilovervåking, dvs. shutdown ved jordfeil, sier Korneliussen. 

Så dypt kunden vil

Storebror  i Argusfamilien er Argus Worker med effekter på 60 kW og høyere. ROV-en opererer ned mot 6000 meters dyp, og selskapet kan vise til mange tusen timers track record med kontinuerlig operasjon på denne dybden.
– I dette segmentet er det få konkurrenter og vi i Argus er stolte over å kunne hevde oss internasjonalt. Her er det kundene som kommer til oss, sier Korneliussen.
I 2018 har selskapet levert to 6000-metersystemer, og har allerede mottatt bestilling for flere systemer i 2019.
– Vi har konsepter for å gå dypere. Kommer kunden som ønsker mer, så lager vi det til.