Serviceflåten i havbruk profesjonaliseres raskt. SHM Solutions har grepet fatt i dette behovet, og på kort tid har selskapet posisjonert seg som markedsledende med innovative produkter for sikrere og mer effektive dekksoperasjoner.

– Både bransjen og myndighetene ønsker at det skal være trygt å jobbe om bord i servicefartøy. Nå vokser bransjen, båtene blir større og det stilles nye krav. Særlig en ny forskrift har tatt bransjen på senga. Tidligere var mange båter i bransjen definert som fritidsbåter. Nå kreves sikkerhetsutstyr på linje med det vi har hatt i offshore i mange år, sier daglig leder Yngve Bøe Myklebust i SHM Solutions.
Det begynner å haste for mange å få dette på plass. Nå er firmaet markedsledende i å levere innovative løsninger til både nye båter og til eksisterende flåte.
SHM Solutions startet for tre år siden av folk med bakgrunn fra engineering i offshore. Den nye bedriften så at havbruk var i endring, og myndighetene viste dette gjennom nye krav for å bedre tryggheten for mennesker, fisk og miljø. SHM Solutions satset for fullt på å dekke nye behov for utstyr.

Deadline forskrifter 

Det er særlig en ny bygge- og tilsynsforskrift har skapt en liten revolusjon i bransjen. I denne forskriften fra januar 2015 med overgangsbestemmelser til januar 2017 og 2018, stilles det krav til dekksutstyr som håndterer risikable operasjoner på en bedre måte. Forbildet for forskriften har vært lignende krav i offshore.
– Dette er brukerstyrt innovasjon. Utstyret er blitt til og forbedres stadig i samarbeid med kundene. Våre ingeniører prøver å sette seg godt inn i arbeidsoperasjonene, og jobber med brukerne hengende over seg, sier Myklebust.
Et eksempel på skreddersøm er dekksvinsjen som er konstruert etter ISO 7365-standarden for ankerhåndtering og sleping. SHM har føyd til havbruks behov for å måle belastningen i linen og en patentert nødbrems. Den lar brukerne slippe ut lasten kontrollert i en nødsituasjon, samtidig som vinsjen er 100 prosent operativ etter situasjonen.

Ett styringssystem

– Alt har vi samlet i ett styringssystem. Du kan styre hver enhet med felles mobil radiokontroll eller operatørstol på broen. Dette har stor betydning for effektiviteten.
Selskapet har ti ansatte som også leverer ingeniørtjenester på oppdrag.